Nii nagu viimasel ajal kopib olema, jõuavad pildid ja jutt siia blogisse ikka paraja viiteajaga. Nii ka sel koral. Aga ma lihtslalt ei saa seda postitust tegemata jätta, sest olen ise oma saavutusega väga rahul. Jutt on nimelt minu selle aasta lihavõttepashast. Retseptina kasutasin sarja 100 rooga Magustoitude raamatust Tsaari pasha retsepti. Originaaliga võrreldes vähendasin oluliselt suhkru kogust (ja oli ikkagi piisavalt magus) ja rosinaid-mandleid ei kaalunud, lisasin lihtsalt tunde järgi.
1 kg kohupiima (mina kasutasin Nõmmiku talu täispiimast tehtud kohupiima)
5 muna
2,5 dl suhkrut
4 dl hapukoort
2 tl vanilliinsuhkrut
mandleid, rosinaid, ananassi- ja papaiatükke
Sulata potis või. Lisa kohupiim, hapukoor ja lahtiklopitud munad. Kuumuta segu keemiseni kogu aeg põhjast segades. Võta pott tulelt, lisa suhkur, vaniljesuhkur, hakitud mandlid ja rosinad. Sega, kuni suhkur on sulanud. Vala pashavormi või marliga kaetud sõelale ja jäta vähemalt üheks ööks külmkappi nõrguma, veel parem ööpäevaks. Vala vormist välja ja kaunista.
Kuna me käisime külas nii minu kui ka mehe kodus, siis tegin kaks pashat. Ühe tegin sõela sisse ja teise jaoks ostsin laiema savipoti. Raamatud ikka soovitavad, et võib ka savipotis nõrutada. Ja asi täitsa toimis. Esialgu tundus küll, et ei ole piisavalt tahenenud, aga taldrikule kallates ja süües oli just mõnus, mitte liiga kuiv. Ja kaunistamiseks valmistasin martsipanist lillekesi.
Nami-Namist lugesin, et Nõmme turul on üks putka, Apetit on peale kirjutatud, kus müüakse värvilist martsipani ja muud head-paremat. Järgmisel korral turule minnes otsisin putka üles ja nii oligi. Lisaks martispanile müüvad nad veel šokolaadinööpe, nougatimassi, marineeritud küüslauke ja veel erinevaid asju. Nad müüvad Odense martsipani. Kohe eraldi figuuride vormimiseks (hästi tiheda ja peene tekstuuriga, ei kleepu eriti) ja kommide valmistamise martsipani (teralisem ja pehmem, väga hea maitsega). Odense firma koduleht on ka võrratu, seal on nii palju huvitavaid ideid...
Ja mina meisterdasin sellest martsipanist siis sellised lilled. Nende tegemise juhendi leidsin vist Youtubist, täpselt enam ei mäleta. Väga lihtsad teha ja minu enda arvates väga armsad.
Ja mina meisterdasin sellest martsipanist siis sellised lilled. Nende tegemise juhendi leidsin vist Youtubist, täpselt enam ei mäleta. Väga lihtsad teha ja minu enda arvates väga armsad.
Ja ükskord varem küpsetasin biscottisid. See oli nüüd juba teine katsetus ühe ja sama retsepti järgi. Õnnestusid väga hästi ka esimesel korral. Retsept Perenaise lehelt.
2 tl küpsetuspulbrit
näputäis soola
4 spl võid
2,5 dl suhkrut
3 muna
2 tl vanillsuhkrut
(120g pistaatsiapähkleid -kodus ei olnud) kasutasin mandleid
120g kuivatatud jõhvikaid (1 apelsini riivitud koor) mina kasutasin looduspoest ostetud apelsiniõli
Ja maitseks lisasin veel kardemoni ja ingverimahla
Ja maitseks lisasin veel kardemoni ja ingverimahla
Sega jahu küpsetuspulbri, soola ja vanillsuhkruga. Vahusta või suhkruga pehmeks kreemiks, lisa ükshaaval vahustamist jätkates munad. Lisa riivitud apelsinikoor, jahusegu ja pähklid, jõhvikad. Jahu peaks olema nii palju, et tainast saaks pätsiks vormida. Jaga tainaks kaheks pätsiks, vormi kaks pikliku-kujuga pätsikest, pane ahjuplaadile (jäta pätsikeste vahele ka piisavalt ruumi, sest need kerkivad küpsetamisel) ja küpseta 190-kraadises ahjus u. 25 min. Kontrolli küpsust puutikuga. Võta ahjust välja ja lase u. 20 min jahtuda. Alanda ahjukuumust 150-kraadile. Jahtuda, seejärel lõika terava noaga u. 2 cm paksused viilud. Aseta ahjuplaadile ja küpseta veel umbes 15-25 min.
Väga mõnusad, krõbedad ja maitsekad krõbuskid (küpsis on nende kohta natuke imelik öelda). Mulle nii meeldib, kuidas pätikesele küpsedes pragu sisse kerkib. Kuna neid peab küpsetamise vahepeal jahutama, siis mina olen sättinud nii, et selleks ajaks olen õhtusöögi ahju küpsema pannud. Ja kui jahtumisaeg venibki pikemaks kui soovitatud 20 minutit ei juhtu mitte midagi.
Oi kui ilus ja isuäratav!
ReplyDeleteÜldse ilusad asjad siin blogis. Ma lausa unustasin end lugema...
Tänan Lillysmuul!
ReplyDelete