27 April 2010

Leegitsev pits

See oli vist märtsis, kui ma sattusin Järve Keskusese Veimevaka salongist selle lõnga ostsin. Lõng on Raasiku Artistic sarja 8/1 punase-kollasekirju. Lõnga ostmisel oli kohe mõttes tädile pitsiline sall kududa. Talvel kudusin talle ise värvitud maavillasest jämedamast lõngast sarnastes toonides mütsi ja siis oli juttu, et võiks ju sarnane peenemast lõngast sall ka olla...
Niisiis selle lõnga ostmisel oli mul kindel siht silme ees. Aga kui ma siis salli kudumise plaani pidasin, tundus, et värviüleminekud on salli jaoks vist liiga pikad. Ja sealt edasi tuli kolmnurkse rätiku kudumise idee. Idee ise ju hea, aga ilusaid pitsrätikute mustreid oi kui palju ja oi kui raske valida. Lõpuks jäi sõelale Adamas Shawl. Väga hea kerge kududa, paaril real on vaja paar silmust meeles pidada, muidu jookseb muster lausa ise.
Salli kudusin ajaliselt kahes osas. Alguses ei saanud kuidagi pidama. Kange tahtmine oli näha, kuidas muster jooksma hakkab ja siis, kuidas värvid vahelduma hakkavad. Ja alguses on ju read ka mõnusalt lühikesed kududa. Siis tuli paus, tegelesin teiste asjadega. Ja nüüd eelmisel nädalal võtsin salli jälle kapist välja ja kudusin valmis. Sättisin nii, et lõppu jääks punane triip. Ja rätik ise ei ole väga suur, 92 x 92 x 130 cm. Vardad olid nr 4. Mustrikordusi tegin oluliselt vähem kui muster ette nägi. Väiksema rätiku tahtsin teha sellepärast, et mantli või jope alla sallina kaelaümber keerates väga suurt pussakat ei jääks.
See on minu esimene kolmnurkne rätik. Ja tulemusega olen ise väga rahul. Ühe pitsilise rätiku olen ka varem kudunud, see oli täielikult omalooming ja nö. vaba vormiga. Ja Haapsalu salli alustasin ka, aga see on praegusel hetkel teadmata ajaks edasi lükatud projekt :)

1 comment:

Related Posts with Thumbnails