Jah, selline porgand. Maal vanaema juures kasvavad meil sel aastal sellised lillad porgandid. Ja kuigi välimus võib-olla kõiki kohe sööma ei kutsu, siis maitselt on väga maitsvad, magusamad kui tavalised porgandid.
Kui õde kevadel seemnepaki ostis, siis müüja oli hoiatanud, et neid koos oražide porganditega keeta ei tasu, annavad värvi. Keetnud ma neid oi ole, aga värvi annavad nad küll, ka süües. Kui ikka terve porgandi ära sööd, siis on keel lilla. Tõsi, mitte küll väga kauaks.
Mina proovisin teha lilladest ja oranžidest porganditest segamini sooja salatit. Kuumutamisel andsid lillad porgandid tõesti veidi värvi ja lilla muutus veidi pruunikamaks.
Salati jaoks koorisin porgandid ja tõmbasin siis köögiviljakoorijaga õhukesed laastud. Seejärel sulatasin pannil veidi võid ja kuumutasin porgandeid võis. Veidi hiljem lisasin peeneks hakitud küüslaugu, maitse järgi jahvatatud meresoola ja köömneid. Kuna laastud olid väga õhukesed, siis pehmenesid need kiiresti ja mulle just meeldib, kui väike krõmps ka sees on, ehk siis al dente, nagu köögivilju keetma või hautama peaks. Maitseb hea kohe soojalt, samas võib ka jahtunult süüa.
Ja et talvel ka midagi "krõmpsutada" oleks, siis marineerisin köögivilju. Sellisel kujul hoidist teen sel aastal üldse esimest korda, aga üks porst on juba valmis ja degusteeritud ning teiste poolt heaks kiidetud.2 spl meresoola
1,5 spl suhkrut
1 spl äädikat
Purki (ca 500 ml purki) 5-6 tera musta pipart
1-2 mustsõstralehte
tilliõisikuid
1-2 küüslauguküünt
väike jupp mädarõikajuurikat
Köögivilju - porgand, lillkapsas, kurk, paprika ...
Esmalt panin igasse purki ülal loetletud maitsetaimed ja -ained. Siis lisasin keevasse vette soola ja suhkru ning keetsin selles vees tükeldatud porgandi ja lillkapsa veidi pehmemaks. Siis panin purkidesse segamini keedetud porgandi ja lillkapsa ja toored kurgi- ja paprikatükid. Seejärel lisasin keevale marinaadisegule äädika ja kallasin keeva vedeliku purkidesse köögiviljade peale. Siis kiiresti kaaned purkidele peale ja purgid paksu ja sooja teki sisse ca 24 tunniks "järelvalmima". Ja ongi valmis.
Nagu ikka marineeritud hoidiste puhul peaks enne maitsmist umbes nädalakese seisma, siis on kõik maitsed korralikult segunenud.
Kui Sa poleks juurde kirjutanud, et pildil on porgand, siis ma poleks seda küll ära arvanud. Väga toredad!
ReplyDelete