15 September 2010

Kõik-kõik on uus septmebrikuus

Kunagi oli selline luuletus. Ja sel aastal kehtib see ka meie pere kohta. Laps hakkas septmebris lasteaias käima ja on seni väga tubli olnud. Ja kuna laps sai täna 3 aastaseks, siis hakkasin mine ise eelmisest nädalast tööl käima. Peale peaaegu et kolme ja poolt aastat on see parajalt suur elumuutus, mis esialgu kõik peapeale pöörab. Ja seda on näha nii siinsetest postitustest, õigemini nende vahepealsest pikast pausist ja ka sellest, et juba kolmandat nädalat koon ma kolmeaastasele lapsele sokke:(

Aga elu on ikka ilus ja magus ka:) Kuskilt tekkis mul juba suvel kindel mõte, et sel aastal teen ma oma tütrele sünnipäevatordile ise kas martsipanist või suhkrumassist lilled. Vaatasin ja uurisin ka juba Youtubist, kuidas nn. gum paste´i isetegemine käib ja kuidas sellest siis lilli teha, aga nii kaugele veel ei jõudnud, et oleks seda kõike ka ise proovinud. Aga siis sattusin Suhkrukunsti lehele ja tellisin sealt endale mõned vidinad ja ühe paki suhkrumassi. Ja asusin katsetama...

Esimese katsetuse tegin mehe õe sünnipäevaks. Lilled lõikasin vormida välja ja vormisin neid siis veidi spetsiaalse voolimispulgaga. Südamikuks on martsipan (Odense roheline figuurimatsipan) ja lilled kujundasin mõned suuremad ja avatud õiega, teised rohkem nuppus. Täpselt nii nagu välja tuli. Fooliumist kortsutatud pesas oli neid hea vormi sättida ja kuivama jätta. Ja kuivasid järgmiseks päevaks kenasti ära. Aga need suhkrumassist õied on üsna õrnad, paaril murdis tordile sättimisega mõni leheserv ära.
Ja tort ise oli sel korral kõpsetatud põhjaga. Varem olen ma teidnud pigem küpsisepühjaga tarretatud torte. Sel korral kõpsetasin toscakoogi põhja (kahest taignaportsust, et paksem jääks) ja lõikasin selle siis kaheks kihiks. Immutasin veidi mahlaga ja vahele panin kohupiima-toorjuustu kreemi. Hulka viskasin sügavkülmast peoga pohlasid ka. Pealt määrisin samuti kohupiima-toorjuustukreemiga ja et tort pealt liiga "lage" ei jääks siis joonistasin sulatatud šokolaadist vigureid tordile peale. Lõpuks lisasin suhkrumassist lilled ja rohelisest martsipanist lehed (ka vormiga välja lõigatud ja siis leherootsud voolimispulgaga peale joonistatud). Ise jäin tulemusega väga rahule:)Ja eilseks sünnipäevaks valmis selline roheline lilletort.
Tort on oma olemuselt rullbiskviit. Et rull kopsakam jääks, rullisin selle nö valest, ehk siis kitsamast otsast alates kokku. Taignaks on tavaline hele rullbiskviidi põhi. Katteks määrisin peale kohupiima-vahukoore-toorjuustu segu, millele puistasin peale erinevaid külmikus olevaid marju - punaseid sõstraid, mustikaid ja mõned astelpajumarjad. Rulli tegin eile valmis ja see seises tänaseni külmkapis. Täna lõikasin rulli veidi lühemaks, määrisin ka rulli peale õhukese kihi seda sama kohupiimakreemi ja katsin rulli martsipaniga. Martsipaniks on jällegi Nõmme turult ostetud ümmarguse tordi katsmiseks mõeldud juba valmisrullitud Odense martsipan. Martsipanikatte peale joonistasin kohupiimakreemiga keerud ja lehed ning kaunistuseks jällegi suhkrumassist lilled. Ja keskele loomulikult küünal, mida ära puhuda.
Laupäeval on ees ootamas veel suurem sünnipäevapidu sõprade ja sugulastega, nii et vaja on veel mõned lilled valmis nikerdada.

2 comments:

  1. Ilusad tordid! Lilled on väga armsad ja meenutavad mulle küpsesuve lilli- saialilli.
    Edu tööl ja lasteaias! :))

    ReplyDelete
  2. Tänud heade soovide eest! Mulle endale meenutavad nad väga neid krüsanteeme, mis lillepoodides müüakse, kus on palju väikseid õisi ühe varre küljes:) aga mingit kindlat ideed mul neid lilli tehes ei olnudki, tulid just nii nagu tulid.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails