30 December 2011

Südamed ... piparkoogisüdamed

Uskumatu, et eelmisel korral kirjutasin siia oktoobris ... aga nii see on.

Sel aastal on jõulud minust kuidagi väga suure kaarega mööda läinud. Kuigi meil on juba üle nädala päris kuusk toas, mille me lapsega ühiselt ära ehtisime. Ja jõulupeod on kõik peetud. Aga ikkagi, seda õiget tunnet ei ole. Ilmselt selle pärast, et päevast-päeva tuleb taevast muudkui vett alla ja päevad on kõik ühtlaselt pimedad.

Aga vähemalt ühe portsu piparkoogitainast olen ma valmis teinud. Sel aastal kasutasin Nami-nami jõulpiparkookide retsepti väikeste omapoolsete mugandustega.

Minu versioon retseptist sai selline:

2 dl tumedat DanSukkeri siirupit

2 dl suhkrut (enamus sellest pruun suhkur)

umbes 1 pakk Meira piparkoogimaiseainet + tunde järgi lisaks suts kaneeli, kardemoni ja muskaatpähklit

250 g võid

1 muna + 2 munakollast

600 g jahu + suts maisijahu

2 tl söögisoodat


Retsept nägi ette 2 muna, aga lugesin kuskilt (vist oli Postimehe Arter) et munakollased teevad piparkoogitaigna muredamaks. Ja mulle maisevad just sellised muredad piparkoogid, mis ei kerki liiga paksuks ja mis suus mõnusalt sulavad.

Ja just sellised piparkoogid mul sel korral ka tulid. Kindlasti kasutan sama reptsepti ka järgmisel aastal.


Olen sellest taignast nüüd paaril korral väikse portsu kaupa ka piparkooke küpsetanud ja ühe osa neist ka glasuuriga kaunistanud.

Glasuur ise on tavaline - munavalge, sidrunimahl ja tuhksuhkur. Sel korral värvisin osa glasuuri matcha pulbriga roheliseks.

Suhkrukunstist tellitud lehe-otsikuga tegin paksemast glasuurist rohelisi lehti ja tavalise konsistentsiga valgest glasuurist muid kaunistusi lehtede juurde. Natuke pelgasin, kas lehed ikka kuivavad kõvaks, aga kuivasid üsna ruttu.

Ja sellised need kaunistatud piparkoogid siis said - roheliste lehtede ja valgete pärlitega.

HEAD VANA AASTA LÕPPU!!!
JA HEAD UUT AASTAT!!!

It has been a while since I wrote here last time. It´s Christmas time, but I don´t have holiday feeling at all. I think it´s mostly because it´s raining almost every day and all day long it´s quite dark outside. Usually we have snow this time a year.

But we have a real christmas-tree at home, that we decorated with daughter and I have done one portion gingerbread pastry. This year I used a new recipe that I found from Estonian cooking forum Nami-Nami.

I changed the original recipe a bit and my version is here:

2 dl dark DanSukker syrup

2 dl sugar (I used 1,5 dl brown and 0,5 dl white sugar)

1 package Meira gingerbread flavoring + a bit cinnamone, cardamom and nutmeg

250 g unsalted butter

1 egg + 2 egg yolks

600 g flour

2 tblsp baking powder


I like this recipe and will use this next time again. Baked gingerbreads a very crusty, just as I like. Some of the gingerbreads I decorated with glaze. For glaze I used egg white, a drop of lemon juice and powdered sugar. Some of the glaze I colored green with matcha powder and made green leaves.

HAVE A GREAT END OF THE YEAR AND A HAPPY NEW ONE!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails